NV Grassalco heeft begin maart 2017, duizend kubieke meter steenslag ter beschikking gesteld voor het herstel van de weg naar Cassipora in Oost-Para. De donatie vertegenwoordigt een waarde van ruim SRD100.000,-. Het staatsmijnbouwbedrijf vindt het belangrijk dat de weg in goede staat verkeert, zodat het maatschappelijk leven in die regio voortgang kan hebben.

 

Door de wegconditie konden leerlingen twee dagen lang niet naar school. Werknemers kwamen uren later aan op hun werkplek. Met de geste geeft het staatsmijnbouwbedrijf aan dat zij maatschappelijk verantwoord onderneemt. Via dit beleid sijpelt een deel van haar inkomsten terug in de gemeenschap. De goud-operatie van Grassalco ligt te Maripaston in Para.

 

Geen onderwijs

Het materiaal is verspreid door een aannemer die is aangetrokken door het ministerie van Openbare Werken. De weg was op enkele plaatsen in een zeer deplorabele staat waardoor bijna alle voertuigen vast kwamen te zitten. Schoolbussen konden het Inheemse dorp Cassipora niet bereiken om leerlingen van de Johan Cheliusschool, te Redi Doti en die van de VOJ-school te Paranam, op te halen. Door deze situatie moesten de veertig kinderen enkele dagen onderwijs ontberen. Leerlingen van de VOJ-school hebben zelf schoolonderzoeken gemist. Vanaf 14 maart konden de pupillen weer naar school.

 

Barricade

"De weg wordt kapot gereden door houttransporteurs", stelt basja van Cassipora, Channa Kiba. Ze oogt geїrriteerd. Samen met andere dorpsbewoners is de weg, bij de afslag naar het populaire ontspanningsoord Blaka Watra, gebarricadeerd. "Alleen op deze manier kunnen wij tegengaan dat trucks met zware vracht erover rijden", zegt Kiba. Het ministerie van OW heeft in een bekendmaking aangegeven dat alleen voertuigen tot een gewicht van vier ton gebruik mogen maken van de weg. Echter lappen enkele houttransporteurs en andere ondernemers deze bekendmaking aan hun laars.

 

Verheugd

Kiba en andere dorpsbewoners reageren met een applaus op de aankondiging dat Grassalco hulp heeft geboden. "Tenminste kan de weg weer berijdbaar worden gemaakt. En kunnen onze kinderen weer naar school en de werkenden weer naar hun baan", zegt de basja. Er klinkt weer een beetje enthousiasme in haar stem. Collega basja, Clements Sabajo en andere dorpelingen knikken instemmend. Allen kijken ze uit naar een structurele oplossing, aangezien de situatie op de weg naar Cassipora zich haast elke regentijd voordoet.
 

 

Foto/Afdeling Corporate Image

Een truck dumpt steenslag voor herstel van een slecht deel van de weg naar Cassipora in Oost-Para.

 

Foto/Afdeling Corporate Image

Een deplorabel deel van de Cassiporaweg is hersteld met steenslag van NV Grassalco. Leerlingen konden hierna weer naar school.

 

Foto/Afdeling Corporate Image

Bewoners van Cassipora hebben de weg begin maart 2017 gebarricadeerd. Met deze daad hebben zij trucks met zware vracht met succes weerhouden  de weg verder kapot te rijden.