Een delegatie bestaande uit Franse parlementariërs en enkele collega’s uit De Nationale Assemblee hebben op zaterdag 8 juli 2018 een bezoek gebracht aan het InVitroPlants laboratorium van NV Grassalco in La Solitude in Commewijne. De ambassadeur van Frankrijk in Suriname, Antoine Joly en de districts-commissaris van Commewijne, Ajaikoemar Kali, waren ook aanwezig. De vier Franse parlementariërs vertoefden in Suriname voor gesprekken om de relatie tussen de parlementen van hun land en dat van Suriname te verbeteren en te intensiveren.

 

Promoten kennis
Zowel de Fransen al shun Surinaamse collega’s zijn uiterst positief over het aanstaande partnerschap dat Grassalco van plan is aan te gaan met instituten en bedrijven in Frankrijk. Een dergelijke samenwerking is volgens de buitenlandse gasten een goed voorbeeld van hoe kennis van landbouwonderzoek en ontwikkeling uit Frankrijk in andere landen “gepromoot” kan worden. Ontvangende instituten, zoals het InVitroPlants laboratorium, kunnen daar hun voordeel mee doen. Delegatieleider Hubert Laferriere: “De resultaten uit een dergelijke partnerschap kunnen ook waarde toevoegen aan onderzoeksresultaten van voornoemde Franse instituten.”

 

Partnerschappen
Grassalco staat op het punt een strategisch, technisch en commercieel partnerschap aan te gaan met het Franse Vitropic. Dit instituut geeft technische en andere ondersteuning aan diverse laboratoria in de wereld. Het is een werkarm van Cirad, het wereldbekende Landbouwonderzoekscentrum voor tropische gewassen van de Franse Overheid. Ook een samenwerking met Solicaz, een Frans onderzoeks- en ontwikkelingscentrum is in de maak. Dit bedrijf is gespecialiseerd in grondherstel, herbegroeiing en herbebossing van uitgemijnde mijnbouwarealen. Grassalco wil met behulp van haar plantvermeerderingslaboratorium deze kennis in eigen land inzetten ter ondersteuning van strategieën van mijnbouwbedrijven om de biodiversiteit in uitgemijnde gebieden te herstellen. Met deze maatschappijen zijn intussen gesprekken daartoe gestart.

 

Markten
InVitroPlant Grassalco is een laboratorium voor plantvermeerdering. Het opende de deuren in april dit jaar. Het schimmel-, bacterie- en virusvrije plantmateriaal dat daar in grote hoeveelheden zal worden ontwikkeld, is bestemd voor zowel de binnenlandse als buitenlandse markt. Naast het rehabiliteren van oude mijnbouwgebieden zal het lab ondersteuning geven aan de agrarische sector in Suriname en aan de voedselschuurgedachte zoals aangegeven door de president. Wereldwijd is er een jaarlijkse behoefte van vijf miljard planten. Elk jaar groeit deze behoefte met 3 tot 5 procent. Het laboratorium in Commewijne heeft een productie- en opslagcapaciteit van acht miljoen planten.-.

 

Foto/Afdeling Corporate Image

 

Foto/Afdeling Corporate Image

 

 

Foto/Afdeling Corporate Image

 

Foto/Afdeling Corporate Image