Komend jaar augustus vindt de officiёle ingebruikname plaats van een goudopkoopkantoor en bank te Brownsweg in Brokopondo. Het complex met de twee identieke gebouwen wordt gefinancierd door NV Grassalco. De groundbreaking ceremonie en onthulling van het projectbord afgelopen donderdag, markeerden de start van de werkzaamheden.
 
In een van de panden komt een dependance van de Surinaamse Postspaarbank. Een nog aan te wijzen partner zal het beheer over het ander gebouw krijgen. De directievoering van het project ligt in handen van NV Architecten en Ingenieursbedrijf Ulrich Bab. Het complex zal voldoen aan internationale standaarden op het gebied van functionaliteit, veiligheid, estetica en transparatie en wordt gebouwd door lokale ondernemers. Met de investering geeft het Staatsmijnbouwbedrijf verder inhoud aan haar beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Aan de andere kant haalt zij op termijn extra inkomsten binnen. Haar steenslagoperatie staat in Brokopondo.
 
Strategie
President-directeur van Grassalco, Sergio Akiemboto herhaalde tegenover de aanwezigen dat het beleid van Grassalco het investeren in “duurzame” projecten stimuleert. “Er is goed nagedacht over het project en er zit een strategie achter de investering”, benadrukte hij. Zo is er vooraf onderzoek gedaan onder de lokale goudzoekers, goudopkopers en de lokale gemeenschap naar de haalbaarheid van de investering. De kleine goudzoekers hoeven met de komst van het goudopkoopkantoor niet meer naar Paramaribo. Ze kunnen hun waar gelijk verkopen dichtbij hun werkgebied. Zij hebben ook de mogelijkheid het verdiende geld direct te storten op de bank op hetzelfde complex. Akiemboto: “Ze besparen daarmee niet alleen geld, tijd en energie, hun veiligheid is beter gegarandeerd. En er wordt werkgelegenheid gecreerd”, zegt Akiemboto.
 De rest van de gemeenschap in Brokopondo hoeft voor bankzaken ook niet meer naar Paramaribo. Een ATM zal een ieder in staat stellen te allen tijde geld te lichten.
 
Uitbreiding diensten
De bouw van het complex is  slechts de eerste fase van het project. Uitbreiding van het complex met meer diensten staat ook in de planning, naast het (om)scholen van de kleine goudzoekers in ondermeer het kwikvrij winnen van goud. De UNDP heeft hiertoe al ondersteuning toegezegd. Om de goudzoekers uit het Sarakreekgebied en omstreken ‘op te vangen’, wil het Staatsmijnbouwbedrijf op termijn ook aan de Afobakaweg een goudopkoopkantoor bouwen.
 
Lof en waardering
Alle overige sprekers waren vol lof over de komst van het complex. Ze spraken hun grote waardering uit dat Grassalco kosten noch moeite heeft gespaard het project werkelijkheid te laten worden. Zowel SPSB-vertegenwoordiger, Frits Terlaan, de voorzitter van Makamboa, Owen Pryor, als distrikts-commissaris van Brokopondo, Kenya Pansa, geloven dat het partnerschap tussen de bedrijven die het complex zullen beheren en het Staatsmijnbouwbedrijf, verdere ontwikkeling zal brengen in het goudrijke distrikt.
 
 

Foto/Afdeling Corporate Image

 

 

Foto/Afdeling Corporate Image