Voedselgewassen
Voedselgewassen
Naast het exploїteren van steenslag en goud, richt NV Grassalco zich sinds 2018 ook op de agrarische sector. Zodoende wordt inhoud gegeven aan de strategie om de economie van Suriname te helpen diversificeren.
In het kader van het diversificatieproces worden investeringen gedaan in innovatieve technologie, niet alleen ter ondersteuning van de landbouwsector nationaal en internationaal, maar ook die leidt tot duurzame ontwikkeling van de gemeenschap. In het verlengde daarvan biedt InVitroPlants Grassalco N.V kwalitatief plantmateriaal van voedselgewassen en ornamentals.
Voedselgewassen
Blanche Creole
Uit de catalogus van Vitropic hebben wij op afroep in stock planklare in-vitro planten van de Blanche Creole beschikbaar. De vruchten van deze plant zijn erg gewild in Frans- Guyana. Mede hierdoor wordt deze varieteit steeds meer in Suriname geplant. De stevige en stabiel groeiende plant bereikt een hoogte tussen de 3.35 en 3.90 meter en kent een produktie-cyclus van 12–13 maanden. Het gewicht van een tros is gemiddeld tussen 20-30 kg ( 7–8 handen).
Bacove - Jobo
De banana (bacove) uit het assortiment van Vitropic welke beschikbaar is als afgeharde in-vitro plant is de Jobo 17. De plant heeft dezelfde kwaliteit als de William, maar is productiever in vooral beperkte landbouwtechnische omstandigheden. Het heeft een bosgewicht van 38.5 kg met 12.3 handen. De hoogte van de plant is 3.16 meter en een produktie-cyclus van 6.9 maanden (veldproeven op de Franse Caribische eilanden). Naast de Jobo kunnen wij op bestelling vier (4) andere variëteiten URL Openen
Ananas – Victoria (RE044) en Cayenne Lisse (MD2)
De ananas neemt aan populariteit toe op de lokale markt. Er is hier een unieke kans om gelijktijdig de invitro vermeerderde varieteiten te introduceren van Vitropic met name de Victoria (RE044) en Cayenne lisse (MD2) welke uitermate geschikt zijn voor fresh market, export en mechanische verwerking door zijn geringe omvang. Het vruchtgewicht is 1 – 1,5 kg voor de Victoria en 1,3 – 2,5 kg voor de Cayenne lisse (MD2). De rijping is gelijk over de gehele vrucht (Brix 13 - 18) en deze is cilindrisch van URL Openen
Gember
In Suriname is de Gemberbier heel gewild. Het wordt bereid uit een fijne vingerige gemberwortel met een scherpe pitttige smaak. Om te voldoen aan de vraag naar plantmateriaal op de lokale markt en de zekerheid dat men de juiste variëteit koopt, zijn wij gestart met de vermeerdering in het lab van ziektevrij plantmateriaal.. Wij kunnen, aan de hand van bestellingen, het hele jaar door gember produceren.
Zoete Patat
In het laboratorium worden twee varieteiten van zoete patat gekweekt namenlijk Georgia Jet en Beauregard. Deze varieteiten produceren een aardvrucht met een diep oranje kleur in een plantperiode van drie tot vier maanden. De hoogste opbrengst (40–45 ton per hectare) kan behaald worden onder optimale omstandigheden met de Georgia Jet . De Beauregard daarentegen geeft een opbrengst van tussen de 25–30 ton per hectare. Beide variёteiten zijn beschikbaar voor de lokale markt als afgeharde In-vitro plant of als veldstek.