InVitroPlants Grassalco
InVitroPlants Grassalco
InVitroPlants Grassalco N.V. is een modern laboratorium gespecialiseerd in de productie van in-vitro (weefselkweek) vermeerderd plantmateriaal.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tropisch plantaardig materiaal onder de juiste condities te kweken in de Greenhouses.

Het complex is in het jaar 2000 gestart door een extern management onder de naam Phytotech. In 2017 nam Staatsmijnbouwbedrijf NV Grassalco de operatie over. De officiële herstart onder haar management vond plaats in juni 2019. Het laboratorium staat op de voormalige koffieplantage La Solitude in het district Commewijne.

NV Grassalco is gecertificeerd voor de normen Gezondheid & Veiligheid (ISO 45001-2015), Milieu (ISO 14001-2018) en Kwaliteit (ISO 9001-2015) De certificering geldt voor de Exploratie van goud, de productie van steenslag en de handel in bouwmaterialen. De drie certificeringsstandaarden gelden niet voor de exploitatie van goud en voor de activiteiten van onze dochteronderneming InVitroPlant Grassalco N.V. Het dochterbedrijf is MPS-ABC gecertificeerd.
Over InVitroPlants Grassalco
Wat bieden wij
• Een laboratorium en kassen met een productiecapaciteit van acht (8) miljoen planten.
• Materiaal dat vrij is van de geteste bacteriën, virussen en schimmels.
• Eindproducten die voldoen aan Internationale kwaliteitsnormen.
• Toegang tot verbeterde voedselgewassen en elite variëteiten van het Franse Cirad-Vitropic.
• Een aftersales-service voor voedingsgewassen.
• Een concurrerende prijs.

Voordelen van de weefselkweek methode:
• De productie van een grote hoeveelheid planten in een korte tijd.
• Gelijke nakomelingen bij vermeerdering (klonen).
• Het produceren van planten vrij van ziektes.

Assortiment plantjes uit het laboratorium of afgeharde planten uit onze kassen:
• Sierplanten voor potplantentelers: Aloe vera, sier ananas, Philodendron, Aglaonema, Calathea, Epipremnum, Ficussen en palmen in verschillende variaties.
• Voedingsgewassen voor klein, midden en grootlandbouw (plantages): bananen, bacove, ananas, gember, peper, zoete patat, yam, cassave
• Planten voor de herbegroeing van verstoorde mijngebieden.
• Vermeerdering op basis van kontrakt / order
Geschiedenis
Tijdens de Engelse overheersing (1667-1678) was La Solitude reeds geplaatst op de Engelse kaart van Suriname in de William Blathwayt atlas uit 1667. Het was gevestigd aan het einde van de Commetewanekreek en had de grootte van een kostgrond. De eigenaar was een zekere Westrope over wie verder niets bekend is. De ‘koffieplantage’ met een grootte van 2500 akkers, was toen de enige aan de Commetewanekreek. Tijdens de remigratie van de Engelsen, werden de meeste van de 177 plantages die in die periode waren gesticht, verlaten. Dat gebeurde ook met La Solitude. Op de eerste Zeeuwse kaart van Mogge uit 1671, wordt de ‘plantage’ niet meer genoemd.

La Solitude en de bijbehorende grond Oosterhuijsen zijn alleen in het prille begin
zelfstandige plantages geweest. Daarna zijn ze kost- en weidegronden geworden van de
plantage Nieuwsorg. De eerste concessie van La Solitude werd in 1684 door gouverneur Van Sommelsdijck toegekend aan Francois de Bruyn, eigenaar van Nieuwsorg. Na de emancipatie in 1863 werd Nieuwsorg gesloten en uiteindelijk verkocht aan de ex-slavenbevolking. Dat gebeurde ook met La Solitude.
Onze toekomst visie
De innovatie binnen de wereldwijde in-vitro sector zet zich razendsnel voort. Gebruikmakend van deze ontwikkeling biedt InVitroPlants Grassalco N.V. mogelijkheden die klanten niet alleen aanspreken, maar die ook aansluiten op hun behoeften. Zo zal steeds nieuw en kwalitatief landbouwmateriaal geїntroduceerd worden. Met behulp van geavanceerde technologie zal de beste kwaliteit plantenweefsel worden geproduceerd dat bijdraagt aan de verbetering van bestaande voedselgewassen, alsook aan de conservering van de vele planten die Suriname en de wereld rijk zijn.
Ons Managementteam
Philippe G. Dury
Iwan Winson
Clifften Ajani
Ons Managementteam
Philippe G. Dury | General Manager
Hij is General-Manager en leidt de ontwikkeling van InVitroPlants Grassalco N.V. Hij heeft een PhD-graad in industriële organisatie, behaald aan ESSEC en aan de Universiteit van Aix-Marseille, beide in Frankrijk. Hij heeft ook een DBA-graad in strategische planning en organisatie van de Aix-Marseille Graduate School of Management en een MBA in Financiën van de Burgundy School of Business.

Philippe is een senior executive met een sterke en succesvolle ervaring in het leiden van grote bedrijven, in strategische planning en organisatie en in financieel en logistiek management. Hij heeft meer dan 30 jaar professionele achtergrond in de herstructurering van sectoren en bedrijven in transitielanden in Afrika, voornamelijk op het gebied van agri-business. Philippe is voorts gespecialiseerd in verandermanagement in multi-culturele en complexe menselijke omgevingen. Van 2002 tot 2015 heeft hij de regering van Suriname met succes ondersteund bij de herstructurering en privatisering van de bananensector.Iwan Winson | Deputy General-Manager
Hij heeft na het behalen van zijn LO en MO-A in het vak Geschiedenis bij het Instituut voor de Opleiding van Leraren, ruim 18 jaar onderwijs verzorgd op junioren niveau. Ook heeft hij enkele jaren de leiding gehad op een onderwijsinstelling van hetzelfde niveau.
In september 2020 heeft Iwan zijn intrede gedaan binnen NV Grassalco als manager trainee. Onder begeleiding van toenmalig President-directeur Linus Diko en een consultant werd hij klaargestoomd om in de functie van manager, leiding en vorm te geven aan AgroFarms, een afdeling binnen het Staatsmijnbouwbedrijf die nog in de startblokken is. Het richt zich op het verbouwen van vruchten en voedselgewassen voor de lokale handel en de export. Voorts was Iwan als RvC lid betrokken bij de uitvoering van het beleid bij InVitroPlants Grassalco N.V.

Na het behalen van zijn certificaat voor de Bachelor module ‘Management & Organization’ in augustus 2021 bij het Polytechnisch College Suriname en vanwege de opgedane ervaring als manager trainee en RvC lid, is Iwan in oktober 2022 aangesteld in de functie van Deputy General-Manager van InVitroPlants Grassalco N.V. Hij is verantwoordelijk voor onder meer de gebieden ‘Externe relaties & Communicatie’, ‘Logistiek & Procurement’ en ‘Administratie & Relaties met NV Grassalco’.Clifften Ajani
De heer Ajani is in februari 2020 in dienst getreden bij InVitroPlants Grassalco N.V. in de functie van Supervisor Sales & Logistics. Hij is in het bezit van een Bachelor graad in International Agri Business behaald aan het Poly Technisch College in Suriname in 2021. Naast zijn driejarige opleiding heeft de heer Ajani diverse landbouw- en managementtrainingen gevolgd waaronder ‘Gewaskeuze en Teelt Hydroponic Technologie in kassen’ (2015), ‘Kaskeuze en Financieel Management’ (2016) en ‘Change Management’. Hij is verder getraind in ‘Agro Processing’ (2018), het proces van Export van producten’ (2018) en ‘Innoveren van tuinbouwketens (2018-2019). Voor zijn indiensttreding bij InVitroPlants Grassalco N.V., heeft hij bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (2017 -2020) gediend als beleidsmedewerker en heeft hij in die hoedanigheid diverse landbouw ontwikkelings- en andere projecten voor rurale gebieden gecoördineerd.
Laboratorium ruimten
1. Cutting Room
De snijkamer is de meest steriele omgeving in ons plant vermeerderingslaboratorium. De te vermeerderen planten worden elke vier (4) tot zes (6) weken in deze ruimte opgedeeld en op vers medium geplaatst voor vermeerdering of beworteling. Zo worden er van een gewilde plant duizenden gelijke nakommelingen gemaakt. Dit wordt gedaan door onze ervaren snijdsters in zogenaamde Laminar Air Flow cabinets van de fabrikant Interflow. De cabinets worden op regelmatige basis gecertificeerd om hierin optimaal te kunnen werken.2. Media Kitchen
In de keuken van het laboratorium wordt het plantmedium klaargemaakt. Het medium is samengesteld uit labgrade componenten van gecertificeerde toeleveranciers. De zuiverheid van de grondstoffen is van belang om de juiste vermeerdering en groei van de plant te verkrijgen. Precisie meetapparatuur en steriele bereiding van het medium zijn dé sleutel voor een goed vermeerderingsproces. Het afvullen en opslag van het medium vindt plaats in een steriele ruimte alvorens het wordt gebruik in de snijkamer.3. Growing Room
In de Growing rooms is er plaats voor een miljoen plantjes. Het groeiproces in deze ruimtes wordt dag en nacht bewaakt en steeds op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid gehouden. De belichting wordt automatisch geschakeld als dag en nacht. Dit alles geschiedt naar gelang de groeifase van de plant in het vermeerderingsproces.4. Washing Room
In ons vermeerderingsproces wordt gebruik gemaakt van glazen potjes waarin op een voedingsbodem de planten groeien. Er is bewust gekozen voor glaswerk om het milieu zo min mogelijk te belasten. Hergebruik van het glaswerk vindt plaats via een wasproces, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van bio-degradable produkten.
Onze Partners
Partnerschap met Cirad/Vitropic/Solicaz
InVitroPlants Grassalco N.V. heeft een strategische, technologische en commerciële partnerschap met Vitropic uit Frankrijk. Dit wereldbekend laboratorium is de werkarm van Cirad, het Franse landbouw onderzoekscentrum voor tropische gewassen, gevestigd in hetzelfde land. Met de samenwerking met Solicaz uit Frans-Guyana wordt beoogd om de strategie van mijnbouwbedrijven in Suriname te ondersteunen in herstel van de biodiversiteit in uitgemijnde gebieden.
Voedselgewassen
Bacove - Jobo
Zoete Patat
EXPLORATIE
Ananas bloem
Aloe-vera
Medicinale Planten
Revegetatie en Herbebossing
Technische Ondersteuning
Onze Dienstverleners